skip to Main Content

FAQ

Veelgestelde vragen

Op onze website hebben we geprobeerd om (in zo duidelijk mogelijke taal) jou van alle informatie te voorzien. Heb je desondanks nog vragen over onze coaching, aanpak, drijfveren, team, vacatures of stageplekken? Check dan eerst onze ‘Veelgestelde vragen’ hieronder. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Dan is een telefoontje naar onze administratie (0515-227011) of een mail naar aanmelden@expertisecentrumstenekes.nl een heel goed idee!

Hoe meld ik me bij jullie aan?

Je mag ons bellen of mailen, maar de meest handige manier van aanmelden is het invullen van het contactformulier op deze pagina. Als je dat doet, neemt onze administratie (Hinke of Karin) contact met je op om een afspraak in te plannen voor een oriëntatiegesprek om kennis te maken met je coach. Let op: een oriëntatiegesprek is nog geen intakegesprek. Na het oriëntatiegesprek beslis jij (en eventueel je ouders) of jullie een traject willen gaan starten.

Wanneer je een traject bij ons wil volgen heb je (in het geval van een vergoeding) een verwijzing nodig van het gebiedsteam of je huisarts.
Een verwijzing wordt alleen afgegeven in samenspraak- en met akkoord van het gebiedsteam of je huisarts. Samen zoeken we naar de best mogelijke zorg voor jou, die aansluit bij jouw hulpvraag. Daarom is het verstandig om (voorafgaand of meteen na het oriëntatiegesprek) bij één van deze partijen een afspraak te maken om jouw ideeën en wensen te bespreken.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je starten via een verwijzing van het gebiedsteam of verwijzing via de huisarts.
Ben je 18+? Dan gaat de verwijzing sowieso via het gebiedsteam.

Als ik een mail stuur, hoe lang duurt het voordat ik reactie krijg?

In het snelste geval binnen een uur 😉 Realistisch gezien proberen wij alle mails binnen 2 werkdagen te beantwoorden. Gaat het om het opstarten van een traject? Dan probeert Hinke of Karin jou binnen één week persoonlijk te bellen om een afspraak in te plannen voor een oriëntatiegesprek.

Is er een wachtlijst?

Nadat je je hebt aangemeld kun je in de meeste gevallen binnen 2 weken terecht voor een oriënterend gesprek. Helaas kun je niet meteen met persoonlijke 1-op-1 coaching beginnen. Tijdens het oriëntatiegesprek kunnen we jou meer duidelijkheid geven over een startdatum met je eigen coach.

  • Voor de JEUGD meiden geldt: 4-6 weken na dit oriënterende gesprek kun je starten met je individuele traject.
  • Voor de JEUGD jongens geldt: KICK heeft geen wachtlijst maar een KICK-Start-lijst. Tijdens het oriëntatiegesprek kunnen we je daar meer over vertellen. De 1-op-1 coaching start sowieso pas na afloop van de KICK-start lijst. Op dit moment zijn er ontzettend veel aanmeldingen. Dat betekent dat je helaas rekening moet houden met minimaal 5 tot 6 maanden voordat je 1-op-1 traject kan beginnen. Maar let op: het is dus niet passief wachten tot de sessies beginnen maar een actieve aanloop naar het daadwerkelijke traject. Alle info dáárover vind je hier!
  • Voor WMO (jongens én meiden) geldt: op dit moment moet je helaas rekening houden met zo’n 6 maanden wachttijd voordat je kunt beginnen met je 1-op-1 traject

MOET ik mijn ouders meenemen?

Dat hangt af van je leeftijd én van de situatie waarin je je bevindt. Meestal zijn de ouders aanwezig maar wanneer je (bijna) volwassen bent is het ook helemaal oké als je alleen komt. Wij denken dat jullie zelf goed in kunnen schatten wie aanwezig moet zijn bij het gesprek.

Voor KICK geldt dat ouders soms ook zonder hun zoon komen wanneer hij nog erg jong is. En dat is natuurlijk ook prima.

Hoe vraag ik de vergoeding aan?

Ben je <18 jaar? Via een verwijzing van de huisarts óf gebiedsteam.
Ben je >18 jaar? Dan alleen via een verwijzing door het gebiedsteam.

Is er een leeftijdsgrens?

Wij zijn er voor jongens en jongvolwassen mannen van 7 tot 27 jaar
en voor meiden en jonge vrouwen van 14 tot 24 jaar. 

Hoe lang duurt een traject?

Een traject duurt gemiddeld zo’n 4 tot 6 maanden, afhankelijk van de hulpvraag en het plan wat we samen opstellen.

Kan ik zelf een coach kiezen?

Nee. Maar met onze ervaring kunnen wij op basis van jouw hulpvraag goed inschatten aan welke coach jij het meeste zult hebben. Wij maken hierin een weloverwogen beslissing gebaseerd op jouw problematiek, je leeftijd en jouw situatie.

Tijdens het oriëntatiegesprek maak je kennis met jouw coach. Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor jullie niet samen het traject aan (kunnen) gaan, dan brengen we elkaar daar zo snel mogelijk van op de hoogte en nemen we passende maatregelen.

Ik ben een jongensachtig meisje. Kan ik bij KICK terecht?

Nee. Jammer hé? Gelukkig kunnen onze toffe meidencoaches ook enorm goed uit de voeten met jongensachtige meisjes (en onze jongenscoaches met meisjesachtige jongens) en komen onze visie en werkwijze voor een groot deel overeen. Dus komt goed!

Wanneer kan ik NIET bij jullie terecht?

Hoewel wij graag iedereen met open armen zouden willen ontvangen, zijn wij verplicht om via onze website te laten weten met welke problematiek je bij ons níet op de juiste plek zit.

Dit is in het geval van

  • een harddrugsverslaving
  • psychiatrische problematiek zoals psychoses, bipolaire stoornis, DIS en schizofrenie
  • jongeren met een ASS of LVB

Bij deze problematieken hebben onze coaches simpelweg niet de hoeveelheid kennis en ervaring in huis om jou de begeleiding en ondersteuning te geven die je nodig hebt.

Wie krijg ik aan de lijn?

In de meeste gevallen krijg je meteen onze Hinke of Karin aan de lijn. Zij kennen ons bedrijf door en door en hebben daarom in de meeste gevallen meteen een antwoord op jouw vraag. Wanneer dit niet het geval is, nemen zij zo snel mogelijk weer contact met jou op.

Ik kom helaas niet uit Friesland. Kan ik me toch aanmelden?

Jazeker! Iedereen is van harte welkom.

Als je niet in Friesland woont maar toch een traject bij ons wil volgen dan kun je een aanvraag indienen bij de gemeente waar je woont maar je kunt het ook zelf financieren. Reistijd is iets wat je voor lief zult moeten nemen. Tijdens het oriëntatiegesprek kunnen we het hier samen over hebben.

Hoe komt het dat jullie zo’n leuk team hebben?

Ja, echt hè?!  Tsja.. Soort zoekt soort 🙂
Integriteit, gedrevenheid, vriendelijkheid en transparantie staan bij ons bedrijf hoog in het vaandel. Daardoor heerst er een fijne sfeer in ons team en weten we precies wat we aan elkaar hebben.

En.. natuurlijk vindt er een strenge selectieprocedure plaats wanneer er een vacature beschikbaar is 😉

Ik vind ECS een heel tof bedrijf. Kan ik voor jullie komen werken?

Leuk om te horen! Of je voor ons kunt komen werken hangt er vanaf of er op dit moment een vacature is, of je de benodigde opleidingen hebt (of bereid bent om die te behalen) en of jij een werkelijke meerwaarde kunt zijn voor ons bedrijf.

Houd onze website, social media en LinkedIn in de gaten om te kijken of er een vacature is of KLIK HIER. Open sollicitaties zijn natuurlijk ook altijd welkom, stuur in dat geval jouw inzending naar vacature@expertisecentrumstenekes.nl o.v.v. ‘Open sollicitatie’

Ik zit nog op school. Kan ik bij jullie stage lopen?

Misschien wel!

Dat hangt van verschillende dingen af:

  • welke opleiding je volgt en in welk jaar je zit
  • hoe lang je stage duurt en wat het doel van je stage is
  • of er op dat moment nog meer stagiaires bij ons zijn en
  • of er bij ons op dat moment een stagebegeleider voor jou beschikbaar is.

Wil je graag stage bij ons komen lopen? Informeren kan altijd.
Stuur een mail met informatie over jou, je opleiding en stage-eisen naar astrid@expertisecentrumstenekes.nl o.v.v. ‘Stage ECS’ en je hoort z.s.m. van ons.

Ik heb een klacht. Wat nu?

Wat jammer om te horen! Op onze ‘Contact’-pagina lees je hoe wij met informele en formele klachten omgaan.

Werken jullie met een vertrouwenspersoon?

Loopt er iets niet goed in jouw traject? Voelt het niet OK, begrijp je iets niet, en kun je daarmee niet bij jouw eigen coach terecht? Dan kun je je verhaal kwijt bij een vertrouwenspersoon. Zij bieden een luisterend oor en geven je uitleg over je rechtspositie, adviseren je over de te nemen stappen en geven je praktische hulp.

VOOR JEUGD <18 JAAR
Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij hen terecht voor informatie, advies of ondersteuning. De vertrouwenspersonen van Jeugdstem weten alles over de Jeugdwet en de rechtspositie van kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders. Zij luisteren, denken in oplossingen, en geven je advies over welke stappen je het beste kunt zetten. Ook bieden ze je ondersteuning wanneer je een klacht wilt indienen.
Jeugdstem is volledig onafhankelijk. Dat betekent dat ze niet werken in opdracht van organisaties of instellingen, ze kijken alleen naar jóuw belang. Ook goed om te weten: het werk van een vertrouwenspersoon kost je niets, het is altijd gratis. Alle info vind je op via DEZE LINK.

VOOR WMO
OCO: Onafhankelijke Cliëntondersteuning
In elke gemeente heb je recht op onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO). Een OCO is geen hulpverlener, maar helpt jou in het organiseren van zorg of ondersteuning. Zij geven informatie en advies, om jouw zelfredzaamheid te versterken. Ze zijn onafhankelijk van indicatiestellers, zorginkopers en zorgaanbieders en bieden hun diensten gratis aan.

Een OCO:

  • luistert naar je
  • helpt je bij vragen over zorg, wonen, werk, geld en opvoeden
  • denkt met je mee over wat je nodig hebt
  • weet hoe je zorg en hulp kunt regelen en bespreekt dit met je
  • gaat mee naar gesprekken met de gemeente en andere organisaties

In een aantal gemeenten in Friesland biedt MEE Noord deze ondersteuning aan (o.a. SWF), andere gemeenten hebben dit belegd bij Zorgbelang Fryslân (Waadhoeke, Harlingen, Leeuwarden, De Fryske Marren, Vlieland, Terschelling). Je vindt alle informatie via de website van Súdwest Fryslân (KLIK HIER) of via de website van Zorgbelang Fryslân (KLIK HIER).

Back To Top