skip to Main Content
WARE GEZICHT

WARE GEZICHT

Glimlachend zit ze tegenover mij. Op het puntje van haar stoel. Rug recht, armen over elkaar.

Als ik vraag hoe het gaat is het antwoord altijd “Goed.” Toch komt ze iedere week. En iedere week stel ik haar deze vraag en geeft zij keurig glimlachend haar antwoord. Ze weet dat ik het weet, dat ik het zie: hoe het echt gaat.

Ik zeg even niets. Stilte. Ze slaat haar ogen neer, haar handen spannen zich aan en ze schraapt haar keel. Terwijl ze begint te vertellen over haar week kijkt ze naar buiten. In korte zinnen vertelt ze over wat er allemaal is gebeurd. Als ze klaar is kijkt ze me aan. Weer met die glimlach. Die lach die anderen doet vermoeden dat het allemaal wel mee valt, dat haar leven echt dik voor mekaar is en ze het fijn heeft.

Zij is slechts één van de velen. De meiden met de maskers: we zien ze regelmatig bij ons in de praktijk. Maar we hebben ze persoonlijk ook, die maskers. Je glimlach kan een beschermlaagje zijn, om te verhullen wat er echt speelt en wat er echt gebeurt van binnen.

Er zijn momenten dat die maskers verdomd handig en zelfs nódig zijn. Om jezelf staande te houden of om jezelf te beschermen.

De valkuil is dat de maskers je gewoon worden. Dat het verbergen van je binnenwereld automatisme wordt. Want zodra dat gebeurt kun je steeds minder goed je gevoelens en emoties waarnemen en raak je er meer en meer van afgesplitst. Daarnaast: de maskers succesvol overeind houden kost energie. Het is uitputtend om de hele dag, of in ieder geval wanneer je in gezelschap bent, te doen alsof het goed gaat. Alsof je gelukkig en blij bent en alles op rolletjes loopt.

De eerste stap als het gemaskerde meisje bij mij naar binnen loopt? Laten voelen dat ik haar zie.
Voorzichtig brengen vragen en oefeningen haar in contact met haar gevoelens en emoties. Stapje voor stapje brengen we ze naar buiten. Zodat over een tijdje, wanneer ze het durft en er klaar voor is, buitenkant en binnenkant meer overeen komen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top