skip to Main Content
Na Het Begin

Na het begin

Heb je ‘Het eind was pas het begin’ gelezen? Een blog over een jonge vrouw die een punt zette achter een ongezonde, destructieve relatie. Het beëindigen van haar relatie werd het begin van haar proces: het heroveren van zichzelf én van pijn. De pijn van de liefde die ze niet kreeg hoewel ze alles ervoor opgaf. In deze blog lees je over het vervolg van haar proces.

 

Ze belt me op, in paniek. Ze heeft contact gehad met haar ex-vriend. Ze huilt, voelt zich schuldig, neemt het zichzelf kwalijk.. Ze is radeloos. Na een lange periode uit contact te zijn geweest, een periode waarin ze bergopwaarts ging, gebeurt dit. We spreken af om elkaar te zien.

Ze vertelt over wat er is gebeurd. Ze voelde zich niet goed, ze voelde zich alleen, ging op stap, nam een drankje en opeens was hij daar. Ze vertelt hoe ze probeerde hem te negeren en hoe ze tegelijkertijd aantrekkingskracht voelde. Een enorme tweestrijd. ‘Mijn hoofd weet dat ik bij hem uit de buurt moet blijven maar tegelijkertijd wil ik dat hij mij wil.’ Er is oogcontact en zij vertelt over hoe ze op dat moment merkt dat ze grip verliest, hoe ze zich gevleid voelt, en hoe haar hoofd schreeuwt van nee… Het oogcontact is het begin van een lange nacht. Ze dansen en praten en als de club dicht gaat neemt hij haar mee naar huis. Als ze ‘s morgens wakker wordt ontbijten ze nog samen, er ontstaat ruzie, geschreeuw.. Ze vertrekt.

Ze vertelt over hoe ze dacht dat hij was veranderd. Hij was echt lief. Ze hadden gesprekken over hoe ze vrienden zouden blijven, over hoe goed het was dat ze uit elkaar waren, dat dit een soort afsluiting was. Tot de ruzie. Het ging als vanouds: hij verwijtend naar haar, haar beschuldigen, vernederen. Zij kwam voor zichzelf op maar dat kwam haar duur te staan. En nu zit ze hier tegenover mij. Verdrietig, onzeker, in de war, twijfel over zichzelf, over wie ze is, en schuldgevoel tegenover iedereen die haar steunt.

Dit is één van de heftige worstelingen waar ze mee te maken krijgt. Haar weg naar het heroveren van zichzelf, het ontwikkelen van eigen kracht, zelfliefde en zelfvertrouwen is hobbelig. Naast alle positieve ervaringen en het zichtbaar groeien van haar sterke ik krijgt ze ook te maken met de pijn in haar hart. Het verlangen dat iemand van haar houdt is er ook. En hij is haar zwakke plek, want ze wilde zo graag zijn liefde. Ze wilde er zo graag in geloven en eigenlijk nog steeds…

Bij de start van het traject hebben we met de mensen die belangrijk voor haar zijn gesprekken gehad en ik heb hen uitleg gegeven over het proces waar ze aan begint. Steun, blijvende steun, juist op deze momenten zijn van groot belang voor haar. Deze onvoorwaardelijke steun zorgt ervoor dat ze het aankan, dat ze de draad weer op kan pakken. Na deze nacht met hem verwacht ze vooral afwijzing en boosheid van de mensen om haar heen. Maar nee; ze krijgt alle steun en knuffels die ze nodig heeft zodat zij weer verder kan met haar proces.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top