skip to Main Content
100 Procent

100 procent

“Doe je het wel een beetje rustig aan?”

Dat is écht een opmerking waar ik me vreselijk aan kan storen.
Mijn respons: “Nou.. nee.” En dat hoeft ook niet.

Fut, kracht, ondernemingslust, puf, veerkracht.. hoe je het ook wil noemen: ik heb er genoeg van.

 

Ik ga je vertellen wat ik dagelijks doe, zodat ik genoeg energie heb om te doen wat ik allemaal WIL doen.

  • CHECKEN bij mezelf: hoe gaat het met mij? Als ik weet hoe het met me gaat, dan bedenk ik wat ik die dag nodig heb en hoe (ik wil dat) mijn dag eruit gaat zien. Dat verschilt dus per dag en daarom is het belangrijk om dit te blijven checken.
  • DAGELIJKS RECEPT. Ik heb een ‘standaard recept’ dat voor mij goed werkt. De dosering verschilt natuurlijk voor iedereen, maar voor míj betekent het dat ik in ieder geval regelmatig eet, dat ik dagelijks genoeg buitenlucht en zon krijg, ik doe oefeningen waarbij ik me richt op mijn ademhaling, ik zorg voor warmte (van bijvoorbeeld een kruik of warm bad) en ik slaap minimaal 8 uren per nacht.
  • TOE LATEN NEMEN in plaats van in de spaarstand: als ik merk dat ik laag in mijn energie zit, dan zorg ik die dag voor meer buitenlucht en licht. Ik bekijk dan wat ik die dag kan doen om ervoor te zorgen dat mijn energie toeneemt. In plaats van dingen schrappen, afspraken afzeggen of het héél rustig aan doen ben ik juist heel bewust bezig met wat ik kan doen om mijn energie weer toe te laten nemen zodat ik kan doen wat ik wilde doen.
  • KEUZES MAKEN. Ik kies wat goed is voor míj. Dat klinkt egoïstisch en dat is het in sommige gevallen ook. De twee dingen die ik het allerbelangrijkst vind: mijn gezin en mijn werk. Aan beide wil en blijf ik 100% geven. Dus de keuzes die ik maak zijn erop gericht dat ik genoeg energie heb voor die twee. Dat betekent dat ik wel eens een verjaardag laat schieten, stofzuigen uitstel met een dag, social talk vermijd en online mijn boodschappen doe.
  • ZELFZORG is altijd een prio. Ik ben me bewust van wat mij energie geeft en wat mij energie kost. Soms doe ik dingen waarvan ik heel goed weet dat ze me energie gaan kosten. Maar waar ik ook ben, wat ik ook doe, hoeveel energie de situatie mij ook gaat kosten: ik zorg zo goed mogelijk voor mezelf. Hoe? Iets wat ik altijd kan doen is letten op mijn ademhaling en zorgen voor genoeg zuurstof. Door me daarvan bewust te zijn, kan ik daarna ook heel bewust doen wat nodig is om mijn energie weer aan te vullen.

Ben ik dan nooit moe? Jazeker wel! Maar ik zie dat gewoon als een signaal dat ik mezelf op moet laden en ik weet inmiddels precies hoe ik dat moet doen. Wat goed is voor mij. Ik geef mijn dagen en weken bewust vorm zodat ik genoeg energie heb om te doen wat ik wíl doen.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top